Sociaal Werk als basis

  Voor ik startte in de gevangenis heb ik een bachelor sociaal werk behaald. Dit is geen vereiste voor de job, maar zeker wel een meerwaarde. Deze kennis zit in mijn rugzak en neem ik elke dag mee naar het werk. Communicatie is de basis van professionaliteit. Geduld, actief luisteren en in gesprek gaan, kan problemen vermijden. Als beambte heb je een voorbeeldfunctie en is het belangrijk om er bewust van te zijn dat mijn gedrag te kopiëren is. Bijvoorbeeld wanneer iemand begint te roepen is dit vaak een teken van onmacht. Hierbij is het belangrijk dat je zelf rustig blijft waardoor ook de andere persoon zijn kalmte terug kan vinden.

  Iene, Penitentiair bewakingsassistent

  Een luisterend oor doet wonderen

  Het beeld dat veel mensen hebben over een gevangenis strookt vaak niet met de realiteit. Wat mij het meeste heeft verbaasd, is het goede contact dat ik heb met de gedetineerden. Er moet een gezonde balans zijn tussen contact en afstand. Het is wel belangrijk dat er steeds een duidelijke grens is. Ondanks de machtsverhouding merk ik dat gedetineerden mij in vertrouwen nemen en er diepgaande gesprekken kunnen ontstaan. Als beambte ben je vaak de eerste persoon die signalen kan opvangen en hier kan je veel mee doen. Bijvoorbeeld wanneer iemand slechtgehumeurd terugkomt van bezoek, dan vraag ik of alles oké is. Dit geeft hen het gevoel dat iemand hen opmerkt en er iemand bereid is om te luisteren. Ze kiezen natuurlijk zelf of ze hierop ingaan. Dit is mijn manier om te helpen.

  Regels zijn regels, maar gedetineerden blijven mensen en je mag de gevangenis niet onderschatten. Daarom probeer ik er wel voor hen te zijn en dat appreciëren ze.

  Iene, Penitentiair bewakingsassistent

  Streng maar rechtvaardig

  Als 23-jarige in de gevangenis werken tussen gedetineerden waarvan de gemiddelde leeftijd hoger ligt is niet evident. “Snotneus” denken ze wel eens. In het begin durven ze je op de proef stellen, maar alles begint bij respect. Ik geloof er sterk in dat als je gedetineerden behandelt met respect, je ook respect terugkrijgt. Mijn werkwijze is zeer streng, maar altijd respectvol. Een humane aanpak is noodzakelijk. In het begin zien ze voornamelijk die strenge kant maar na een bepaalde tijd merken ze dat er een goede wisselwerking is. Ik ben streng, maar rechtvaardig. Consequent handelen geeft gedetineerden een bepaalde zekerheid.

  Geen vrijheid, wel beperkte zelfstandigheid

  Ik sta vaak op sectie. Dat wil zeggen dat ik op dat moment verantwoordelijk ben voor een 25-tal gedetineerden. Mijn dag begint met appel maken (gedetineerden tellen), om daarna koffie en medicatie uit te delen. Dan volgt het bevragen en lossen van de wandeling, celcontrole, middagmaal uitdelen, vragen beantwoorden, etc. Jij bent die dag het aanspreekpunt voor de gedetineerden op jouw sectie. Sommige gedetineerden hebben bijvoorbeeld moeite met het systeem PrisonCloud. Dit is een digitaal platform op cel waarbij gedetineerden terug een vorm van zelfstandigheid krijgen. Hiermee kunnen ze vragen stellen gericht aan directie, dokter, boekhouding, kantine, etc. Gedetineerden zijn voor heel veel dingen afhankelijk van ons, er gaat voor hen een deur dicht waar geen klink aan zit. Dat valt niet te onderschatten.

  Net zoals Iene elke dag het juste doen?

  Ontdek meer over bewaking bij Justitie

  Copyright © 2021 Belgische federale overheidsdiensten