De wereld van applicaties bij Justitie

  Sinds mijn start bij Justitie in 2007 heb ik al een gevarieerd parcours afgelegd. Ik ben begonnen als IT-verantwoordelijke op een applicatie rond detentiedossiers. Een aantal jaar beheerde ik ook de applicaties van de strafuitvoeringsrechtbanken, de justitiehuizen en de dienst Wetgeving. Sinds een tiental jaar kwam daar nog eens een reeks applicaties voor de rechterlijke orde bij. Altijd met de focus op IT.

  Nu ben ik Hoofd Applicatieontwikkeling en sta ik in voor eigen ontwikkelde en eigen beheerde applicaties. Veel mensen denken bij applicaties meteen aan sociale media apps, maar onze applicaties worden voornamelijk gebruikt voor dossierbeheer. Zo werkt elke rechtbank bijvoorbeeld met een bepaalde applicatie waarin het volledig gerechtelijk dossier zit. Dat is veel makkelijker en zo kunnen ze efficiënter werken.

  Dirk, hoofd Applicatieontwikkeling

  Geen enkele dag is hetzelfde

  Als leidinggevende zijn mijn dagen heel uiteenlopend. Ik volg de verschillende teams op en speel brandweerman waar nodig. Als er een applicatie niet werkt, moeten we dat brandje uiteraard zo snel mogelijk blussen. Maar evengoed verandert er soms iets in de wetgeving waardoor we aanpassingen moeten doen of duiken er nieuwe noden op en vragen die om een ontwikkeling. Je weet nooit wat er op je af komt, maar daar hou ik net van. Elke dag is anders en in IT zijn er altijd dingen die je verder kan verbeteren.

  De digitalisering bij Justitie komt nu in een stroomversnelling. Het is nu het moment om daar mee je schouders onder te zetten.

  Dirk, hoofd Applicatieontwikkeling

  Ogen op de toekomst

  We staan op de drempel om IT binnen Justitie naar een hoger niveau te tillen. Binnen 5 jaar zal het landschap er heel anders uitzien. We zijn volop bezig om Justitie te digitaliseren. Het is heel interessant om daar mee je schouders onder te zetten en dingen in gang te steken. En de uitdaging is natuurlijk ook heel groot. We hebben al heel wat kleine stappen gezet in de juiste richting, wat niet altijd even makkelijk is in zo’n grote organisatie. Maar je merkt bij de teams een enorme inzet en goesting om mee te werken aan verbeteringen.

  Een visitekaartje om trots op te zijn

  Wat je doet is ook gewoon heel zichtbaar en heeft direct een grote impact op onze werking. Ik noem dat soms wel eens ons visitekaartje. En je werk is maatschappelijk ook heel relevant. We hebben bijvoorbeeld een samenwerking opgestart om ervoor te zorgen dat de uittreksels van het strafregister niet meer vervalst kunnen worden. We gaan dan samen met andere overheidsdiensten oplossingen proberen te identificeren en zo zijn we op een elektronische zegel geland. Dat zijn projecten om trots op te zijn.

  Net zoals Dirk elke dag het juste doen?

  Ontdek meer over IT bij Justitie

  Copyright © 2021 Belgische federale overheidsdiensten