Werken in de gevangenis?

  Da’s just.

  Als bewakingsassistent, detentiebegeleider of veiligheidsassistent bij Justitie zorg je ervoor dat opgelegde straffen op een correcte, veilige en menselijke manier worden uitgevoerd.

  Starten als bewaker

  99% van de gedetineerden komt ooit weer vrij.  Onze missie is om hen voor te bereiden op een optimale terugkeer in de maatschappij. Dat betekent: mensen begeleiden. Zonder oordeel,  integer en met respect voor hun rechten en plichten. 

  Onze belangrijkste tools zijn niet onze sleutels, maar onze mensenkennis, ervaring en expertise. Die ook constant worden aangevuld met de nodige opleiding en bijscholingen. 

  Een uitdagende job waarin je veel geeft, maar ook veel terugkrijgt. Van waardering en steun van collega’s, tot zekerheid en trots. Want wij werken elke dag mee aan een betere Justitie en maatschappij.

  Naast de rol van penitentiair bewakingsassistent (PBA) in de gevangenissen, hebben we twee nieuwe, gespecialiseerde functies in het leven geroepen: veiligheidsassistent en detentiebegeleider. Deze nieuwe functies worden ingezet in de nieuwe gevangenissen van Haren en Dendermonde en in de detentiehuizen.

  De veiligheidsassistent en de detentiebegeleider ondersteunen elkaar in de bewaking en het toezicht van de gedetineerden tijdens hun dagelijkse leven en treden samen op in crisissituaties. Ze zijn ook allebei een aanspreekpunt voor gedetineerden, collega’s en bezoekers.

  De veiligheidsassistent focust zich voornamelijk op controle en veiligheid, waar de detentiebegeleider meer inzet op het begeleiden en motiveren van gedetineerden, zowel individueel als in groep.

  Beide rollen – met hun eigen focus – zijn onmisbaar voor het goed functioneren van de gevangenis en vullen elkaar perfect aan.

   

  Sneller, straffer en menselijker

  Als Justitie staan wij op het kruispunt tussen wetgeving, uitvoering daarvan en rechtspraak. Binnen elk van die domeinen zetten wij samenwerking en gelijkwaardigheid voorop.

  Tegelijk streven we ernaar om wat we doen zo helder mogelijk en met ruimte voor inspraak te communiceren naar onze partners en de burgers.

  Sterke verhalen?

  Da’s just.

  Regels zijn regels, maar gedetineerden blijven mensen en je mag de gevangenis niet onderschatten. Daarom probeer ik er wel voor hen te zijn en dat appreciëren ze.

  Iene, Penitentiair bewakingsassistent

  Als er iemand is op wie ik een invloed heb gehad, is mijn carrière geslaagd.

  Ismael, Technisch deskundige bewaking

  Het motiveert gedetineerden om zich te herpakken, wanneer ze zien dat hun kinderen zonder hen aan het opgroeien zijn.

  Ugur, Detentiebegeleider

  personeelsleden in de gevangenissen

  % van de gedetineerden komt ooit vrij

  gevangenissen in België

  Welke jobs vallen allemaal onder bewaking?

  Momenteel staan er geen vacatures open, maar binnenkort starten de procedures terug. Hou dus zeker de website in de gaten!

  Ben je jonger dan 26 jaar?

  En ben je geïnteresseerd in een carrière als gevangenisbewaker? Dan kan je ook bij ons terecht via een Startbaanovereenkomst. Klik hieronder op de knop om meer over dat traject te leren en misschien een carrière bij Justitie te overwegen.

  Een unieke werkomgeving

  Solliciteren als bewaker, hoe werkt dat just?

  Maak een account aan
  Het juste sollicitatie-platform is Werkenvoor.be.

  Solliciteer online
  Via het platform dat we just vermeld hebben.

  CV screening
  We bekijken of je de juste ervaring hebt (als die vereist is).

  Online test
  Just eens zien of de basis goed zit.

  We plannen een gesprek
  Als de elementen just zitten, wordt het tijd voor een babbel.

  ?

  Nog honger naar de juste info?

  Copyright © 2021 Belgische federale overheidsdiensten